Terug

Optimeel

Optimeel is het teeltoptimalisatieprogramma van Avebe waar gewerkt wordt aan voortdurende verbetering van het rendement van de zetmeelaardappelteelt. De pijlers van Optimeel zijn teeltregistratie, proef- en demovelden, studiegroepen en introductie van nieuwe zetmeelaardappelrassen. Op deze pagina vindt u het volledige verslag, alsmede de informatie over de afzonderlijke onderdelen. Kijk hieronder voor de proeven, de verslagen en een toelichting door Tom Maathuis, Optimeel analist.

08 04 | Bewaarproef 8 april 2021

Om te beoordelen of een aardappelras geschikt is om te bewaren als namaler in de schuur vindt er jaarlijks een bewaarproef plaats bij Averis in Valthermond. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat!

01 09 | 2e proefrooiing 1 september 2020

Op 1 september vond de tweede proefrooiing plaats in onder meer de percelen van de studiegroepdeelnemers. Klik hier voor een toelichting door accountmanager Harm Germs.

27 07 | Bladsapanalyse 27 juli 2020

Voor de studiegroepen worden er bladsapanalyses gemaakt. Op basis hiervan kan eventueel tijdens het seizoen bijbemest worden. Han Kamer van Delphy geeft in toelichting. Bekijk het filmpje hier. 

23 07 | Beworteling 23 juli 2020

Voor een optimaal teeltresultaat is beworteling van groot belang. Albert Wolfs van HLB laat de beworteling zien aan de hand van een profielkuil.

Het filmpje is hier te zien.

02 07 | Proefrooien 2 juli 2020

Rond 1 juli vinden de proefrooiingen plaats in onder meer de percelen van de studiegroepdeelnemers. Klik hier voor een toelichting door accountmanager Harm Germs.

22 06 | presentatie beregeningsonderzoek 22 juni 2020

Wim Akkerman, student van Aeres Hogeschool Dronten, heeft een onderzoek gedaan naar beregening van zetmeelaardappelen. De resultaten zijn gepresenteerd. Hier kunt u de film bekijken van dit onderzoek.

 

02 06 | Beoordeling percelen studiegroepen 2 juni 2020

Afgelopen week zijn de percelen van de studiegroepdeelnemers bezocht en beoordeeld: Klik hier voor meer

Vraag of opmerking