Terug

Valthermond

In Valthermond ligt het Avebe-proefveld bij WUR-OT Proefboerderij ‘t Kompas. Op deze locatie ligt een uitgebreid proef- en demoveld met onder meer een rassendemo met diverse nieuwe en bestaande rassen en een proef waarin de pootafstand wordt onderzocht. Nieuw dit jaar zijn een beregeningsdemo en de duurzaamheidsproef waarbij onder andere de Coolfarmtool wordt gebruikt om de CO2-emissie te berekenen.

Bodemvochtsensor
2022 Valthermond ( 1 proeven )
Locatie Proefboerderij WUR Noorderdiep 2011,Valthermond
Grondsoort dalgrond, 7,8% organische stof
Voorvrucht wintertarwe
Groenbemester tagetes
Grondbewerking voorzetwoeler + spitmachine + vorenpakker

Bekijk de proeven

Rassendemo
2021 Valthermond ( 6 proeven )
Locatie Proeflocatie WUR Noorderdiep 211, Valthermond
Grondsoort dalgrond, 7,8% organische stof
Grondwaterstand IV = H >40 L 80-120
Voorvrucht suikerbieten
Groenbemester Geen

Bekijk de proeven

NPK Bemestingsproef Beregeningsproef Duurzaamheid Plantafstand Pootgoedvoorbehandeling Rassendemo
2020 Valthermond ( 7 proeven )
Locatie Proeflocatie WUR Noorderdiep 211, Valthermond Dalgronden
Grondsoort 9% organische stof
Grondwaterstand IV = H >40 L 80-120
Voorvrucht granen, wintertarwe en wintergerst
Groenbemesters Astrigosa , Tagetes

De proeven en demo`s op de WUR-OT locatie Valthermond zijn mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 voor Nederland (POP3). Dit programma wordt deels gefinancierd uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Bekijk de proeven

NPK Bemestingsproef Beregeningsproef Duurzaamheid Phytophthorabestrijding Plantafstand Pootgoedvoorbehandeling Rassendemo

04 05 | Aardappelen poten in Valthermond 4 mei 2021

Er is gestart met het poten van aardappelen op de proef- en demovelden in Valthermond. Harm Germs, Accountmanager Agro bij Avebe, vertelt in deze vlog welke proeven worden aangelegd.

11 08 | demo beregening Valthermond 19 augustus 2020

Op het demoveld beregening is op 31 juli de eerste beregening uitgevoerd. Harm Germs legt uit hoe deze beslissing m.b.v. de bodemvochtsensoren tot stand is gekomen en wat het effect was van deze beregening.

Bekijk hier het filmpje

03 08 | Phytophthora bestrijding 7 augustus 2020

Op het proefveld ‘Phytophthora bestrijding’” staan de rassen Avito en Avenger, dit zijn rassen van Averis met een verbeterde Phytophthora resistentie. Accountmanager Harm Germs laat de huidige stand van deze proef zien en vertelt meer over deze rassen. Bekijk hier het filmpje.

20 07 | Actualiteit in beeld 20 juli 2020

Van de rassendemo en de proef met pootgoedvoorbehandeling in Valthermond zijn weer foto’s gemaakt om de voortang te registreren. De ontwikkelingen per week zijn toegevoegd en zijn als filmpjes hier en hier te bekijken.

03 07 | Dronebeelden 3 juli 2020

Van de rassendemo en de proef met pootgoedvoorbehandeling in Valthermond zijn weer foto’s gemaakt om de voortang te registreren. De ontwikkelingen per week zijn toegevoegd en zijn als filmpjes hier en hier te bekijken.

17 06 | Opkomst rassendemo 17 juni 2020

Van de rassendemo in Valthermond zijn elke week foto’s gemaakt om de opkomst te registreren. De ontwikkelingen per week zijn toegevoegd en hier te bekijken.

15 06 | Introductie bodemvochtsensoren 15 juni 2020

Accountmanager Harm Germs geeft in een filmpje een toelichting op de grafieken van de bodemvochtsensoren. Het filmpje is hier te bekijken.

11 06 | Bodemvochtsensoren 11 juni 2020

Er zijn op dit moment 17 bodemvochtsensoren van Avebe geïnstalleerd in het teeltgebied. In het streven om het rendement in de teelt te verbeteren, willen we, door gebruik te maken van deze sensoren, beter zicht krijgen op de bodemvochttoestand en de onttrekking van het aardappelgewas.

Linkjes naar de sensoren zijn te vinden onder de locaties Valthermond, Laren en KPW. Meer informatie over deze sensoren vindt u onder de beregeningsproef.

Wilt u een overzicht van alle 17 sensoren? Klik dan hier. 

05 06 | Opkomst pootgoedvoorbehandeling 5 juni 2020

Op 11,19 en 27 mei en op 3 juni, is de pootgoedvoorbehandelingsproef in beeld gebracht. Foto’s van het opkomstverloop zijn hier te vinden.

02 06 | Beoordeling percelen studiegroepen 2 juni 2020

Afgelopen week zijn de percelen van de studiegroepdeelnemers bezocht en beoordeeld: Klik hier voor meer

Vraag of opmerking